Néha az ember vágyik arra, hogy egy kicsit elszakadjon a nagyváros zajától, valami nyugis, vidéki, természetközeli helyen. Siófok Töreki részén, a Töreki u. 40. szám alatt található Egy Csipet Nádas nevű helyen ez a nyugalom és a madárcsicsergés garantált.
Ahogy közeledünk a Csipet felé az erdei úton, érezzük, hogy egyre jobban eltűnik belőlünk a feszültség és átjár minket valami kellemes nyugalom, mely talán a csiripelő madarak, a lustán nyújtózkodó fák és a környéken kiránduló boldog családok látványának együttes eredménye. A Töreki erdőben járunk, Siófokon. A nyáron Balaton-parti buliktól nyüzsgő hely, új arcát mutatja meg nekünk. A Siófok-Töreki táblánál letérve, a tanösvény mentén találunk halastavakat, kilátót, erdei piknikezésre alkalmas helyeket. Kicsit tovább haladva pedig, egy másik leágazásnál letérve, a lovardák környékén egy fehérre meszelt nádfedeles házikó bújik ki a fák közül. Előtte zöldellő kert, virágok, vintage hangulatú székek, raklap bútorok, babzsákfotelek. A rózsák mögött pedig egy vintage hangulatú kékre festett bicikli hívja fel magára a figyelmet (melyről később megtudtuk, hogy telefontöltőként funkcionál). Megérkeztünk az Egy Csipet Nádasba.
Ahogy ránézünk az étteremre, érezzük, hogy ez most valami más lesz, mint eddig. Egy laza, kellemes helyre érkezünk, ahol a tulajdonos, Majoros Attila barátként üdvözöl minden vendéget.
Attila vendéglátós családban született, látta szüleitől, hogy miről szól a gasztronómia, de saját ízlése szerint alkotta meg a Csipetet. Adott neki valami olyan pluszt, ami valószínűleg a saját személyiségéből fakad, amitől egyedi és különleges lesz a hely. Nem tudnánk egyetlen kategóriába sem besorolni. Az étlapja tekintetében talán a bisztróhoz áll közelebb, melyet a vintage jegyek tovább erősítenek. Ugyanakkor a nádfedeles házikó nem éppen a bisztró stílus jellemzője. Az pedig, hogy egy ilyen erdei környezetben van, az egésznek ad egy alaphangulatot, egyfajta slow életérzést. Ilyen kategória pedig talán nincs is, és nem is akarunk keresni. Úgy érezzük, hogy részesei lehetünk valami különlegesnek, valami egyedinek, amire nincsenek kategóriák.
,,Ha valamelyik vendég kólát kér, akkor mindig elmondom nekik, hogy ez egy manufakturális étterem, itt csakis saját készítésű italokat kínálunk fel." - meséli Attila. ,,Kóla helyett inkább csinálok neked egy házi szörpöt vagy egy limonádét. Választhatsz bodzásat, levendulását vagy málnásat. Hiszem, hogy a saját készítésű termékeink, a fűszerkertünkből szedett alapanyagok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy vendégeimnek különleges élményt tudjak nyújtani. Azt szeretném, hogy eljöjjenek ide egy ebédre vagy egy vacsorára, érezzék át azt a nyugalmat, ami itt fogadja őket, kapjanak természetes hozzávalókból készült, egészséges, finom ételeket és utána nyugodtan pihenjenek a kertben a babzsákfotelekben vagy a kanapén. Jó érzés tölt el, amikor látom, hogy nálam felszabadulnak. Valaki kicsit lepihen az ebéd után, mások a kertben gyönyörködnek, a gyerekek kíváncsiságát leköti a szemközti lovarda élővilága, egy másik baráti társaság rozéval koccint a teraszon. Ilyen általában a hangulat a Csipetben."
- mesél Attila, aki számára a vendéglátás nem csak az ételekről szól. Vendégeinek élményt szeretne adni, melyhez a finom, kézműves ételek, italok, a madárcsicsergés és a vintage hangulatú kert együttesen hozzájárul. A nyugalom szigete ez.
A hely szezonálisan működik, most júniusban nyitnak. Egyelőre csak hétvégére, de ilyenkor az élmények fokozása érdekében tematikus programok is lesznek. Rögtön egy kézműves sörökről és hamburgerekről szóló Street Food hétvégével nyitnak, majd következik egy grill hétvége. A terv az, hogy ezeken a tematikus hétvégeken elismert vendégséfek készítsék az ételeket. Mindig olyan személy, aki az adott ételből már bizonyított, így például a grill ételek nagymestere.
Tehát a legjobb falatokat a legjobbaktól kaphatjuk. Sommelierként jelen lesz a Kistöcsükből ismert Rocskár László is.
Érdemes előre foglalni ezekre a tematikus programokra, mert nem biztos, hogy lesz már helyünk.
A tematikus programokon kívül, egész szezonban egy különleges ételekből álló menüről lehet választani. Az étlapon szerepel a májpástétom bodzás borkocsonyával, birslekvárral, „Egy Csipet” kenyérrel és epervelő saláta ropogós mandulával, camemberttel is. Desszertnek pedig választhatunk akár levendulás mascarpone mousse-t fehércsokoládéval is.
Különleges ételek, különleges környezet és Attila személye garantálja, hogy élményekkel gazdagon távozunk. Az az érzésünk, hogy valami olyannak lehetünk a részesei, mely nem sok embernek adatik meg. Itt egy kicsit mindenki VIP-nek érezheti magát. Az ételek finomak, a kiszolgálás tökéletes…..és a hangulat? Hát ilyen volt ottlétünkkor:
A könnyű mégis ízorgiát nyújtó ételektől jóllakottan ücsörgünk a vintage stílusú kertben. Madárcsicsergés hallatszik, a levegő finom virágillatot hoz. Mi pedig csak ejtőzünk tovább, már rég elfelejtettük, hogy milyen zűrös-hangos hétköznapokból is jöttünk, olyan mintha egy wellness hétvégén lettünk volna, pedig még csak pár órája vagyunk itt. Kipihentük magunkat. Észre sem vesszük az idő múlását, valahogy nincs kedvünk haza indulni.