Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin

Éjjel-Nappal Balaton

Speciális étkezési lehetőséget biztosító helyek a Balatonnál

Egy térkép azoknak, akik nem ehetnek akármit, a Balatonnál sem.

2016. július 30. - nonstopbalaton.hu

Speciális étkezést követek már évek óta. Nem fogyasztok fehér lisztből és fehér cukorból készült ételeket. Továbbá odafigyelek arra, hogy alacsony kalóriaértékű, egészséges hozzávalókból készült finomságok tegyék ki a napi menümet. Teszem mindezt azért, mert hiszek abban, hogy épp testben épp lélek, és ehhez testünket megfelelő ételekkel kell táplálni. Az egészségtudatosságom összefügg azzal, hogy szerettem volna tíz kilótól megszabadulni. Hála egy általam kifejlesztett módszernek, melyet Enni és Fogyni módszernek hívok ezt sikerült megvalósítanom, és azóta is ugyanúgy tartom a súlyomat. Ez nem egy gyors diéta, ez életmód. Olyan életmódváltást vittem véghez, melyben megszabadultam a finomított fehér cukrokat, fehér lisztet és más adalékanyagokat tartalmazó ételektől. Saját recepteket dolgoztam ki, melyet a blogomon (www.gulyaslevesnyakkendoben.hu) teszek közzé.

5_erv.jpg

Otthon igazán könnyű követnem ezt a speciális étkezést, viszont amikor a Balatonra mentem nyaralni, akkor mindig szembesültem azzal, hogy nem találok olyan helyeket, ahol én is meg tudnék enni egy hamburgert, egy palacsintát vagy más, ”strandos” ételt.

1469418247_600x500.jpg

A strandon maximum salátát kérhetek, vagy egy gyrost salátával. De ha utána még ennék valami desszertet, például egy fagyit vagy egy süteményt, akkor már egyáltalán nem tudok miből választani. A strandokon általában cukros, magas zsírtartalmú ételeket lehet találni, melyek fehér lisztből készülnek.

ice-228388_960_720.jpg

Így nehéz azoknak, akik nem fogyasztanak ilyeneket. A fehér lisztet és a fehér cukrot már évek óta mellőzöm az étrendemből, és a nyaralásom alatt sem szeretnék másként tenni.

Otthon azért könnyebb, mert meg tudom sütni-főzni magamnak, de a nyaralás alatt, erre sokszor nincs lehetőség.

Ha étterembe megyek, akkor órákig tart átböngészni az étlapot, hogy olyan ételt találjak, amit én is ehetek. Mások egyszerűen és gyorsan választanak, én pedig ott sakkozom a köretekkel és a sovány húsokkal, hogy ne legyen bene burgonya meg semmi bundázott, olajban sütött. A főételek közül még csak-csak tudok választani, de amikor a desszertre kerül a sor, akkor jobb, ha be is csukom az étlapot. Mindenhol fehér cukorral készült édességek vannak.

1469393411_600x500.jpg

Igazából én még szerencsés vagyok, mert ha akarnám, akkor kockázat nélkül bármelyiket elfogyaszthatnám, némi bűntudat mellett. Viszont egy cukorbeteg vagy egy inzulinrezisztens nem kockáztathat. Ők, és mellettük még a laktózérzékenyek, gluténérzékenyek egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen találnak olyan helyeket a Balatonnál, ahol nyugodtan ehetnének.

1469393910_600x500.jpg

Ezért is határoztam el, hogy inzulinrezisztens barátnőmet bevonva, felkutatom ezeket a helyeket és összeállítok egy térképet, mely speciális étkezést biztosító helyeket tartalmaz, így bárhová is megyünk a Balatonnál nyaralni, meg tudjuk nézni, hogy a közelünkben, merre vannak cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes vagy éppen paleo, nyers, vegán, vegetáriánus, ételek.

A térkép először úgy indult, hogy szerettük volna bemutatni, azokat a balatoni helyeket, ahol fehér cukor és fehér liszt nélkül készített, egészséges ételeket lehet fogyasztani. Mivel számunkra főleg a fehér cukor a kritikus, ezért a térképünket először Cukormentes térképnek neveztük el.

poszthoz.jpg

De már a helyek felkutatása során kiderült, hogy a legtöbb helyen, ahol nyírfacukorral édesített sütemények vagy fagylaltok kaphatóak, ott megtalálhatóak a laktózmentes és gluténmentes finomságok is, melyek sok esetben még a paleo táplálkozásnak is megfelelnek. Illetve találtunk nyers, vegán étkezést biztosító helyeket is. Ennek megfelelően egy komplex térkép született, mely nemcsak a cukormentes helyeket mutatja meg, hanem más speciális étkezést biztosító éttermeket, cukrászdákat is. Így végül a térkép neve ez lett: Speciális étkezési lehetőséget biztosító helyek a Balatonnál.

Kattints a térkép jobb felső sarkában található ikonra a nagyobb méret elérése és a speciális étkezési lehetőséget biztosító helyek kategóriánkénti megtekintése érdekében!

 

Kattints a térképen látható helyekre vagy olvasd el a teszteket itt!

A térképen feltüntetett helyeken az ételeket pontoztuk is. Maximálisan 5 pontot lehetett kapni. Ezt azok az ételek kapták meg, melyek egyszerre voltak fehér cukor és fehér liszt mentesek és ízük, állaguk alapján másoknak is ajánlanánk.

Szakács tapasztalataimat felhasználva gyakran készítek ilyen ételeket, így pontosan tudom, hogy milyen gyakori hibák fordulhatnak elő az ilyen ételeknél, ízben és állagban. Számomra az olyan ételek tökéletesek, melyeken nem lehet észrevenni, hogy nem tartalmaznak fehér cukrot vagy fehér lisztet.

1469393407_600x500.jpg

Egy jó szakács vagy cukrász pedig képes ugyanazt az ízt és állagot elérni, mintha hagyományosan készült étel lenne. (Egy-két kivételtől eltekintve, amikor az alapanyag ezt nem teszi lehetővé.) Így tesztünk során nagy hangsúlyt fektettünk a fentiekre. Nem elégedtünk meg azzal, hogy találtunk egy olyan helyet, ahol lehet cukormentes és fehér liszt mentes ételeket kapni, fontos volt az is, hogy ez az étel valóban jó legyen.

1_1.jpg

Nem volt célunk az, hogy a pontok alapján rangsort állítsunk fel. A mi szemünkben a győztes, első helyen van ebben a tesztben minden olyan étterem, cukrászda, fagyizó, mely segíti a speciálisan étkezőket, függetlenül attól, hogy 5 vagy éppen 3 pontot kaptak.

Őszintén megvallva, nem vagyok elégedett teljes mértékben a térképpel. A speciális étkezést biztosító helyek száma még mindig kevés. Azt tartanám ideálisnak, ha minden városban lenne legalább egy ilyen hely. A mostani térképen az látszódik, hogy ha a Balaton északi oldalára megyünk, akkor Tihanyig kell elmennünk – ahol több ilyen helyet is találunk –, majd utána már Keszthely a következő pont. A fehér lisztes és fehér cukros ételeket kínáló helyekből pedig szinte minden sarkon van egy.

1469418245_600x500.jpg

A másik dolog, ami miatt nem vagyok még megelégedve a térképpel az, hogy arányait tekintve több olyan cukrászdát, fagyizót találni, ahol cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, stb. desszerteket lehet kapni, mint ugyanilyen étkezést biztosító éttermet. Az ideális az lenne, ha az éttermek desszertlapján találnánk legalább egy olyan édességet, melyet nyugodtan fogyaszthatnak az egészséges életmódot követők és az ételérzékenységgel küzdők is. (Megsúgom, ezt megtehetnék úgy is, hogy nem vesznek fel erre egy külön szakácsot/ cukrászt, aki ért az ilyen ételek elkészítéséhez, elég lenne az is, ha egy olyan helyről rendelnék ezeket, mely direkt erre szakosodott.)

Ez a két fenti negatívum pedig elég indok ahhoz, hogy tovább kutassam a cukormentes helyeket, hogy ne elégedjek meg azzal, hogy ennyi helyet sikerült találnom. Talán a térkép hatására a balatoni éttermek is átgondolják majd a kínálatukat, én pedig mehetek tesztelni, kóstolni, hogy utána boldogan feltüntessek egy újabb helyet az Éjjel-Nappal Balaton ”Speciális étkezési lehetőséget biztosító helyek a Balatonnál” térképén.

1.jpg

Szerző: Földi Rita | Éjjel-Nappal Balaton

1463718565_200x.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nonstopbalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr158924254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása