Nagy szerepet kapnak a helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból készített ételek és lassan a parton is kialakul a street food balatoni megfelelője a beach food.
kép forrása: Chianti étterem facebook oldal
A parttól kicsit távolabb pedig fine dining éttermek sora nyílik meg, utat adva valami újnak a Balatonon. Jellemzőjük, hogy a legtöbb szálláshellyel is rendelkezik, melyet érdemes előre lefoglalni, mivel a betévedő vendégek számára már nem mindig marad hely. Ezek az éttermek sok külföldi vendéget is vonzanak és szinte mindegyik Gault Millau szakácssapkás étterem.
Nézzük, melyek ezek az éttermek az északi és a déli oldalon a teljesség igénye nélkül:
Északi oldal
Terazza Bistro-Bar
Egy modern európai étterem, mely szakít a megszokott ételpárosításokkal és mindezt egy gyönyörű panorámával rendelkező helyen, Sümeg legmagasabb pontján teszi. Fogásaihoz saját termesztésű fűszernövényeket és kézműves termékeket használnak.
A 6 fogásból álló degusztációs menü ára 14.500 Ft.
Az étlapon helyet kap a kacsa és a sertészszűz mellet az arany durbincs és a pisztráng is.
Pisztrángfilé, kuszkusz,koktél paradicsom, paprika mártás
Karamellizált palacsinta, bourbon hab
képek forrása: Terazza Bistro – Bar facebook oldal
Elérhetőség:
Sümeg, Csalogány utca 7.
Nyitva: egész évben, de hétfő és kedd szünnap
szerda- vasárnap 12:00-21:00
Chianti étterem
A Veszprém kertvárosában található toszkán trattoria hangulatát idéző étterem a modern olasz-magyar fúziós konyha remek fogásait kínálja.
Az 5 fogásból álló degusztációs menüt 9.500 Ft-ért kóstolhatjuk meg. Az étlapon helyet kap a Rántott fledermaus kifliburgonyával, tejfölös uborkaspagettivel is, de van Angus marhahátszín steak burgonyával, chilis adzuki babbal és Velős derelye nyúlkolbásszal, lestyános roqueforttal is.
Tapolcai pisztráng körözött karottával és wasabi-s céklával
Tökmagos vaddisznószűz, lilaburgonya-dödöllével, vargányával
képek forrása: Chianti étterem facebook oldal
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Csermák Antal utca 13.
Nyitva: egész évben, hétfő - vasárnap 11:30 – 23:00
Villa Medici étterem
A családi vállalkozás konyhája a magyar konyhaművészet tradícióit ötvözi nemzetközi trendekkel. Amit lehet, házilag készítenek: házilag füstölik a húsokat, sütik a kenyeret és házi lekvárokat, fagylaltokat is készítenek. Degusztációs menükkel várják a kulináris élvezetek rajongóit. Az 5 fogásból álló degusztációs menüt 8.950 Ft-ért kóstolhatjuk.
Az étlapján helyet kap a Karfiolos rizottó St. Jakab kagylóval, kacsamájjal és pak-choi-jal, csakúgy mint a Mangalicapofa és bárány T-bone steak rántott májashurkával, csicseriborsó-krémmel langallón. De van Klasszikus borjú bécsi tejes borjúból, tökmagolajos burgonyasalátával is.
Sült paprika krémleves füstölt vörös tonhallal
Az "Aranymetszés" desszert
képek forrása: Villa medici étterem facebook oldal
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Kittenberger K. u. 11.
Nyitva: egész évben, hétfő - vasárnap 11:30 - 22:30
Déli oldal
Kistücsök
Izgalmas, helyi alapanyagokra építő, korszerű konyhával rendelkező hely, mely nagyon népszerű a Balaton déli partján.
A választékukban szerepel a harcsapaprikás túrós csuszával és nyáron mindig van kovászos uborka leves. Ezek mellett kiváló halas ételek, pisztráng és fogasfilé is kerül az asztalra nem mindennapi tálalásban. Az 5 fogásos Régiónk ízei menüt 9.000 Ft-ért kóstolhatjuk meg.
Sertés szűzpecsenye spárgákkal, sóska habbal és puliszkával
Somlói más felfogásban
képek forrása: Kistücsök facebook oldal
Château Visz Gourmet Étterem
A luxus hotel gourmet étterem havonta változó, szezonális, regionális, friss alapanyagokból készülő 7 fogásos menüvel is várja vendégeit minden évszakban. Az ételek jellemzői a friss fűszernövények, ehető virágok, melyek többnyire a kastély saját fűszerkertjéből származnak. A hagyományos és molekuláris technikák ötvözésével, a legmodernebb konyhatechnológiával izgalmas, egyedi fogásokkal várják vendégeiket.
A Château Visz elnyerte a "Best of Budapest & Hungary 2014, 2013 és 2012" díjat, Közép-Európa Top 20 étterme között szerepel a Food and Wine amerikai gasztro-szaklap 2012-es európai toplistáján, illetve az Év Éttermének választottak a Dining Guide 2010-es értékelése alapján.
5 fogásos menüt 22.500,-Ft-ért kóstolhatunk.
Bárány carpaccio, kökény, birs, dió
Dobos torta újragondolva
képek forrása: Château Visz Gourmet Étterem facebook oldal
Elérhetőség:
8681 Visz, Berencsepuszta
www.chateau-visz.com/gourmet-etterem
Konyhai nyitva tartás:
július 1 - augusztus 31-ig hétfőtől vasárnapig 12:00-14:00 és 19:00-22:00
szeptember 1 - május 31-ig hétfő-kedd: pihenőnap, szerdától vasárnapig12:00-14:00 és 19:00-22:00