A parázs varázsa oldalon, már írtam a termelői piacokkal kapcsolatban. Akkor a szegedi lehetőségeket mutattam be és jártam körbe. Most a Balatonon a sor.
képek forrása: facebook | Tihanyi PIAC placc
Sokat olvastam az utóbbi időben róluk, több ilyen börzén is megfordultam. Van a témában hideg is, meleg is. A szabályozások ésszerűtlenek és sokszor ellehetetlenítik az árusok munkáját. Van olyan piac a Balaton körül, ami a kezdeti lelkesedés, a rengeteg befektetett munka és energia ellenére sem tudott tovább működni. Bár a tehetséges, szorgalmas embereknek azért terem babér előbb vagy utóbb. Nem mennék bele részletesen ebbe a témába, pro és kontra véleményeket a Fekete Bárány blogon olvashattok.
Azért akadnak sikertörténetek is. A teljesség igénye nélkül nézzünk körbe!
A nehézségek ellenére - Harmathy Ildikónak, a Liliomkert megálmodójának és lelkes támogatónak köszönhetően - a mai napig virágzik a káptalantóti Liliomkert Piac.
képek forrása: facebook | Liliomkert Piac
Néhány gondolat a filozófiáról, hogy érezzétek miért fordítok különös figyelmet régóta a termelői szegmensnek, és azon belül is a kitartó, lelkes embereknek /részlet a Liliomkert piacrendjéből/:
"A piaci árusítóhely megvásárolása nem jelenti, hogy bárki bármit árusíthat. Az eladásra kínált portékának, tevékenységnek illeszkedni kell a piac hosszútávú érdekeihez.
A piac célja: a háború előtti, békebeli piacozási szokások helyreállítása
- Közvetlen árucsere termelő/készítő és vevő között
- A háztáji, a kis- és őstermelés becsületének visszaállítása
- Megélhetési gondok enyhítése
- Turizmus ösztönzése
- Közösségformálás
- Tehetségnépszerűsítés
- Háztartásokban feleslegessé váló tárgyak újrahasznosítása
Saját készítésű portékákat bárki árusíthat, annak eredetéről (különösen élelmiszer esetében) a vevőt pontosan tájékoztatni kell.
A vevő tudatos félrevezetése a piacról történő azonnali kizárással jár."
Hasonló, rendületlen sikernek örvend a Tihanyi PIAC placc is.
Szezonális bisztrókonyha, gasztronómiai, kulturális, kereskedelmi kavalkád vár minden ide látogató érdeklődőt. Ha Tihanyba látogatsz, már önmagában fantasztikus helyen vagy, ha szereted a változatosságot, akkor a Tihanyi PIAC placc megadja az élményt.
Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én mindig teljesen beleszédülök az egyedi dolgokba. Mit értek ez alatt? A legjobb ezeken a helyeken, hogy nincs két egyforma "kenőke", lekvár, szörp, bor, mind-mind másmilyen. Órákig tudok „molyolni”, ötleteket szerezni, eszmét cserélni, kérdezni, ha van lehetőség kóstolni vagy csak rácsodálkozni.
Benne van az ember ezekben a termékekben, aki kitalálta, elkészítette. Igenis örülök, hogy habár még nem váltottuk meg a világot, elindultunk egy jó irányba, és kezd kialakulni egyfajta kultúrája annak, hogy figyelmet fordítsunk a helyi alapanyagra, a fenntarthatóságra. Számtalan remek, Balaton körüli termelői lelőhelyet tudnék még felsorolni, az is lehet, hogy folytatjuk a témát még az idén nyáron. Addig is látogassátok meg legalább ezt a két gyöngyszemet, és olvassátok az Éjjel-Nappal Balatont! :-)
képek forrása: facebook | Tihanyi PIAC placc