Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin

Éjjel-Nappal Balaton

Termelői piacok a Balaton körül - Kezdjük az alapanyagnál!

Számomra nagyon fontos, hogy minden olyan dolog mellé teljes vállszélességgel odaálljak, ami értéket képvisel és/vagy értéket teremt. Véleményem szerint, ilyenek a termelői vásárok.

2016. május 23. - nonstopbalaton.hu

article_600x500.jpg

A parázs varázsa oldalon, már írtam a termelői piacokkal kapcsolatban. Akkor a szegedi lehetőségeket mutattam be és jártam körbe. Most a Balatonon a sor.

1464030040_600x500.jpg

képek forrása: facebook | Tihanyi PIAC placc

Sokat olvastam az utóbbi időben róluk, több ilyen börzén is megfordultam. Van a témában hideg is, meleg is. A szabályozások ésszerűtlenek és sokszor ellehetetlenítik az árusok munkáját. Van olyan piac a Balaton körül, ami a kezdeti lelkesedés, a rengeteg befektetett munka és energia ellenére sem tudott tovább működni. Bár a tehetséges, szorgalmas embereknek azért terem babér előbb vagy utóbb. Nem mennék bele részletesen ebbe a témába, pro és kontra véleményeket a Fekete Bárány blogon olvashattok. 

Azért akadnak sikertörténetek is. A teljesség igénye nélkül nézzünk körbe!

1464029933_600x500.jpg

A nehézségek ellenére - Harmathy Ildikónak, a Liliomkert megálmodójának és lelkes támogatónak köszönhetően - a mai napig virágzik a káptalantóti Liliomkert Piac.

képek forrása: facebook | Liliomkert Piac

Néhány gondolat a filozófiáról, hogy érezzétek miért fordítok különös figyelmet régóta a termelői szegmensnek, és azon belül is a kitartó, lelkes embereknek /részlet a Liliomkert piacrendjéből/:

"A piaci árusítóhely megvásárolása nem jelenti, hogy bárki bármit árusíthat. Az eladásra kínált portékának, tevékenységnek illeszkedni kell a piac hosszútávú érdekeihez.

A piac célja: a háború előtti, békebeli piacozási szokások helyreállítása

  • Közvetlen árucsere termelő/készítő és vevő között
  • A háztáji, a kis- és őstermelés becsületének visszaállítása
  • Megélhetési gondok enyhítése
  • Turizmus ösztönzése
  • Közösségformálás
  • Tehetségnépszerűsítés
  • Háztartásokban feleslegessé váló tárgyak újrahasznosítása

Saját készítésű portékákat bárki árusíthat, annak eredetéről (különösen élelmiszer esetében) a vevőt pontosan tájékoztatni kell.

A vevő tudatos félrevezetése a piacról történő azonnali kizárással jár."

1464031689_600x500.jpg

Hasonló, rendületlen sikernek örvend a Tihanyi PIAC placc is.

article_600x500.jpg

Szezonális bisztrókonyha, gasztronómiai, kulturális, kereskedelmi kavalkád vár minden ide látogató érdeklődőt. Ha Tihanyba látogatsz, már önmagában fantasztikus helyen vagy, ha szereted a változatosságot, akkor a Tihanyi PIAC placc megadja az élményt.

1464030525_600x500.jpg

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én mindig teljesen beleszédülök az egyedi dolgokba. Mit értek ez alatt? A legjobb ezeken a helyeken, hogy nincs két egyforma "kenőke", lekvár, szörp, bor, mind-mind másmilyen. Órákig tudok „molyolni”, ötleteket szerezni, eszmét cserélni, kérdezni, ha van lehetőség kóstolni vagy csak rácsodálkozni.

1464030036_600x500.jpg

Benne van az ember ezekben a termékekben, aki kitalálta, elkészítette. Igenis örülök, hogy habár még nem váltottuk meg a világot, elindultunk egy jó irányba, és kezd kialakulni egyfajta kultúrája annak, hogy figyelmet fordítsunk a helyi alapanyagra, a fenntarthatóságra. Számtalan remek, Balaton körüli termelői lelőhelyet tudnék még felsorolni, az is lehet, hogy folytatjuk a témát még az idén nyáron. Addig is látogassátok meg legalább ezt a két gyöngyszemet, és olvassátok az Éjjel-Nappal Balatont! :-)

képek forrása: facebook | Tihanyi PIAC placc

 

Szerző: Simicz Henriett | Éjjel-Nappal Balaton

1464032173_200x.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nonstopbalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr618925184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása